Nationale-Nederlanden weet de resultaten bij de levensverzekeringen redelijk op peil te houden, mede door scherp op de kosten te letten. De beleggingspot van de verzekeraar krimpt en ook bij de tak voor schadeverzekeringen is er werk aan de winkel.

Verzekeraar Nationale-Nederlanden heeft in het derde kwartaal minder winst geboekt dan een jaar eerder. Het nettoresultaat kwam uit op 392 miljoen euro, tegen 354 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Wel verdubbelde de operationele winst uit voortgezette activiteiten bijna tot 392 miljoen euro, zo bleek woensdag uit een tussentijds handelsbericht.

Onder meer lagere ,,niet-operationele elementen” en tegenvallers in Japan drukten het netto winstcijfer van Nationale-Nederlanden, dat met 7 procent zakte. De stijging van operationele winst uit voortgezette activiteiten werd met name gedreven door de leven-activiteiten in Nederland. Ook droeg ontvangen dividend uit de beleggingen via private equity-activiteiten bij aan een betere bedrijfsresultaten.

Beheerd vermogen krimpt bij Nationale-Nederlanden

Topman Lard Friese sprak van solide resultaten. Wel benadrukte hij dat er werk aan de winkel is bij het onderdeel vermogensbeheer, waar het beheerd vermogen daalde tot 180 miljard euro in het derde kwartaal van 2015. Dat was 4 miljard euro minder dan medio 2015.

Ook wees topman Friese op de noodzaak om de resultaten van niet-levenactiviteiten te verbeteren. In Nederland daalde het operationele resultaat bij de schadeverzekeringen in het derde kwartaal van dit jaar naar 24 miljoen euro, een afname van 6 miljoen euro vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

De solvabiliteitsratio (IGD) van Nationale-Nederlanden, een maatstaf voor het financiële incasseringsvermogen, steeg in het derde kwartaal naar 322 procent, tegen 283 procent een jaar eerder.

Nationale-Nederlanden wist de kosten in het afgelopen kwartaal verder te drukken. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen met een structurele kostenverlaging met 201 miljoen euro sinds 2013 al voldaan aan de eigen doelstelling. Toch blijft er altijd ruimte voor verdere verbetering van de efficiëntie.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl